Heerlijke beplanting. Wat is wat? En wat staat waar?

Beste Smaragd-groeners,

Els en ik hadden het erover dat het ook goed is om van de tuin te gaan genieten, in de zin van dat we er van kunnen plukken. Voor sommige planten is dat zelfs goed, zoals voor de munt (vak 7). Verder kan je fantastische thee zetten van bergamot (vak 11) en dropplant (vak 8). De tijm (vak 10) doet het prachtig. Daar kan je thee van zetten als je keelpijn hebt, maar is verder natuurlijk ook lekker in de soep of over een vers geitenkaasje met een beetje honing. De bloemetjes zijn eetbaar.

We hebben een speciale plant in de tuin staan: de brave hendrik (vak 5 achterste rij). Deze jongen is met uitsterven bedreigd in Nederland. Hij groeit namelijk graag aan zandweggetjes bij boerderijen, maar met al het asfalteren is hij zijn habitat aan het verliezen. Gelukkig doet hij het ook geweldig bij ons aan het plein. Brave hendrik lijkt op spinazie. Zo kan je deze plant ook gebruiken, rauw en gesmoord. Ik vind hem lekker door de risotto, soep met aardappel en knolselderij en fijngesnipperd op de boterham met kaas. De bloemen laten we graag nog even doorgroeien, die kunnen we later als broccoli eten.

Voor het plukken is het beste om van elke plant een paar blaadjes of takjes te nemen. En dan bijvoorbeeld takjes die in het midden groeien en klein blijven, dus toch al weinig perspectief hebben om tot wasdom te komen. En altijd heel goed wassen voor gebruik natuurlijk.

O ja, de purpervenkel (vak 15) is ook heel enthousiast en heerlijk als thee of fijngesneden door (couscous)salades. Sommige takken groeien bijna op de aarde, die gaan rotten, dus zonde om die niet te plukken en te gebruiken.

Geniet ervan! En als er animo voor is wil ik binnenkort wel een rondleiding geven in de tuin en nog wat meer over de planten vertellen.

groeten,
Liza

Download hier de volledige plantenlijst.

plattegrond Smaragdgroen plantsoen